Heart It

Så fungerar bländaren

2012-02-06 @ 13:59:00
Ett fototips till er!:

Så fungerar bländaren

Bländaren sitter i ditt objektiv och är ett hål uppbyggt av ett antal rörliga lameller (tunna skivor). När du fotograferar kan du ställa in storleken på bländaren, och därigenom styra hur mycket ljus som ska träffa sensorn. Storleken på bländaren är tack och lov något du slipper gissa dig till eller räkna ut på egen hand. Din kamera mäter det befintliga ljuset, och föreslår en lämplig bländare. Du justerar vanligen bländaren med en ratt eller knapp på kamerahuset. På vissa kameror väljer du bländare genom att vrida på en ring på objektivet. Bländarens storlek anges som ett bländartal, och visas ofta både i kamerans sökare och på en display på kamerahuset.

Bländaröppningar i ett objektiv med f/4 som största bländare och f/22 som minsta. Foto: Tobias Hagberg

Bländartalet anger storleken på ljusinläppet

De olika bländartalen kallas även för bländarsteg, och löper i en talserie. Första gången man ser talserien, kan den se lite egendomlig ut och kanske kännas svår att förstå. Men oroa dig inte, med tiden kommer du att kunna hela serien som ett rinnande vatten.

Bländarstegen anges ofta med ett "f/" framför, och löper från f/1 upp till ungefär f/32 på följande sätt:

1 1,4 2 2,8 4 5,6 8 11 16 22 32

Den här talserien utgör de hela bländarstegen, men man kan även ofta välja bländare i halva eller tredjedels steg. Egenskaperna hos den bländare du väljer, kommer att påverka din bild väsentligt. Det kommer du snart att få lära dig. Därför är det viktigt att känna till vad de olika bländartalen innebär för din bild. För varje steg du ändrar bländartalet från vänster till höger i serien, släpper du in exakt hälften så mycket ljus som i steget innan. Bländaröppningens area halveras alltså i varje steg. Låt oss anta att ljuset i en given situation kräver bländare f/8. Om din kamera istället skulle vara inställd på bländare f/11, innebär det att bara hälften av det ljus som krävs för en korrekt exponering släpps in. Bilden skulle därför bli underexponerad (för mörk).

Lägg följande på minnet:

→ Ett LÅGT tal ger en STOR bländare
→ Ett HÖGT tal ger en LITEN bländare

Källa

KOMMENTERA



Namn
Spara uppgifter

E-post:(bara jag kan se den!)

Blogg/Hemsida:

Din kommentar:

OBS: Du har väll inte glömt ditt namn!
bloglovin
Trackback
RSS 2.0