Heart It

När bör du använda ett långt skärpedjup?

2012-02-08 @ 13:19:00

När bör du använda ett långt skärpedjup?

Landskapsbilder utgör ett klassiskt exempel på en typ av bild som oftast kräver ett långt skärpedjup. Med en liten bländare (högt bländartal), kommer betraktaren att kunna njuta av skärpan från förgrunden ända till horisonten. På så sätt skapar du en bra helhetsbild över landskapets alla detaljer. Bildens långa skärpedjup gör också att vi uppfattar den på ungefär samma sätt som vi upplever en vacker vy i verkliga livet.

Bilder som saknar uppenbara huvudmotiv, och bilder som har relativt lugna för- och bakgrunder, är kandidater för ett långt skärpedjup. Däremot är ett långt skärpedjup inte alltid rätt beslut. Men om du inför varje bild funderar på om du vill ha ett långt eller kort skärpedjup, har du tagit ett stort steg mot att börja tänka som en fotograf. Prova dig gärna fram och upptäck hur skärpedjupet påverkas av olika bländare. Fundera på hur känslan i bilden förändras vid varje bländarsteg, och kom ihåg att skärpedjupet är ett av fotografens främsta verktyg för att skapa intressanta och spännande bilder.

Ett långt skärpedjup i en landskapsbild ger skärpa från förgrund till horisont. Ersdalens naturreservat, Hönö. Foto: Viktor Sundberg

KÄLLA

KOMMENTERA
Postat av: Yohanna - Fotografering & Chihuahualiv

Riktigt fin bild det där! :)



SV: Tack så mycket söta du! :)

2012-02-08 @ 21:59:00
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se/



Namn
Spara uppgifter

E-post:(bara jag kan se den!)

Blogg/Hemsida:

Din kommentar:

OBS: Du har väll inte glömt ditt namn!
bloglovin
Trackback
RSS 2.0